Er Geraken

Per Vliegtuig

Vanuit Vlaanderen veruit de gemakkelijkste manier om er te geraken. U kan kiezen te vliegen op de luchthaven van Izmir of Bodrum, twee steden die beiden ongeveer een uur rijden verwijderd zijn van Kusadasi. Naar onze ervaring zijn de vluchten van maatschappij Sunexpress het voordeligst. Voor meer comfort kan u natuurlijk steeds terecht bij andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Turkisch Airlines.

Een u geland bent kan u kiezen om per taxi, bus of gehuurde auto. Taxi's zijn iets goedkoper in Turkije, maar vanwege de hoge brandstofprijzen is dit prijsverschil eerder beperkt. De bus is een zeer goedkoop alternatief, men moet dan wel rekening houden met de Turkse bussen of busjes. Deze voeren u zonder probleem naar uw bestemming maar kunnen van tijd tot tijd minder comfortabel zijn. Veruit de gemakkelijkste en meest comfortabele manier om er te geraken is per huurauto. In Turkije kan er zeer pertinente taalbarrière zijn, Engels wordt nauwelijks gesproken. Wij kunnen u een verhuurder van auto's aanbevelen die zowel Duits als Engels spreekt. (zie verder)

De auto is een alternatieve manier om er te geraken. Er zijn veel routes naar Turkije, de een al mooier dan de ander. Hou rekening met lange reistijden, gemiddeld doet men er vanuit Vlaanderen vier dagen over. Ook moet men zich ervan bewust zijn dat de brandstofprijzen in Turkije heel hoog zijn in vergelijking met de Vlaamse prijzen. Benzine en diesel worden gezien als luxeproduct en daardoor heel zwaar belast. In 2012 betaalde men voor een liter diesel 3,81 Turkse Lira

Met de Fiets

Het is mogelijk, maar niet aan te raden.

Auto Huren

Hoewel het niet noodzakelijk is om over een auto te beschikken kan het heel nuttig zijn. Alle winkels, steden en bezienswaardigheden zijn bereikbaar per Dolmus, dit is een Turkse minibus die letterlijk overal haltes heeft. Wanneer men er meer voor voelt zelf baas te zijn over de route en rijstijl kunt u zich wenden tot de autoverhuurbedrijven. Deze vindt u uiteraard in de luchthaven maar kunnen ook op voorhand gereserveerd worden. Wij hebben bijzonder goede ervaringen met Swiss Car Rental, een bedrijf gerund door een Turkse vrouw die haar leven gespendeerd heeft in Zwitserland en daardoor vlekkeloos Engels en Duits spreekt. Wanneer u op voorhand reserveert brengt haar firma een auto naar de luchthaven en rijdt er een chauffeur met u mee terug tot Kusadasi. Ook bij uw terugreis pikt u de chauffeur op en voert hij u terug naar de luchthaven. In dit bedrijf, net zoals de meeste autoverhuurders, betaalt u in Euro. Reserveren kan per email, meer informatie en tarieven kan u terecht op hun site.

Geld

In Turkije betaalt men in Turkse Lira, kortweg TL. De wisselkoersen vindt u hier terug:

U kan deze in Vlaanderen omwisselen, maar in onze ervaring kan u betere tarieven bekomen wanneer u in Kusadasi in een wisselkantoor gaat wisselen. Zeker wanneer u grote bedragen (vanaf 500€) wisselt kan u vragen naar een beter tarief dan er geafficheerd staat. U dient dit dan wel steeds uitdrukkelijk te vragen. Let ook op de verschillende tarieven. Vaak vindt u op een kleine afstand wandelen een wisselkantoor dat een beter tarief geeft.

Aankopen doen

Boodschappen

Voor de kleine benodigheden kan u steeds terecht in het dorpje, let er wel op dat de lokale bevolking letterlijk geen woord Engels, Duits of Frans spreekt, wat soms voor problemen kan zorgen. Daarnaast kan u voor de grotere boodschappen terrecht in het grootwarenhuis. Dit bevindt zich op weg naar Kusadasi en heet 'Kippa'. U vindt het aan de linkerkant wanneer u van Issara Sarray naar Kussadasi rijdt na ongeveer 8 km rijden.

Andere Aankopen

In het stadscentrum van Kusadasi kan u winkelen in honderden winkeltjes die allen min of meer dezelfde producten aanbieden tegen min of meer dezelfde prijs. Dat dit allemaal namaakspullen zijn hoeft niemand u waarschijnlijk te vertellen, maar de ene namaak is de andere al niet. Zeker de zonnebrillen of horloges durven al eens defecten te bevatten waar u in eerste instantie niet goed op let. Wanneer u hier beslist een aankoop te doen moet u zeker eerst proberen af te bieden. Dit wordt in Turkije beleeft als een soort nationale sport. Probeer ook in TL te betalen, overal aanvaardt men Euro, maar men hanteert eerder vrije interpretaties van de gangbare wisselkoersen.

Turken

Uw eerste ervaring met Turken zal waarschijnlijk heel bevreemdend zijn. Het is een heel vriendelijk, gastvrij en hulpvaardig volk dat steeds bereid is u te helpen met welk probleem dan ook. U kan bij hen steeds terecht voor hulp of advies, al gaat dit wel gepaard met enige taalproblemen. Ze zijn zeker niet uit op buitensporig geldgewin en verwachten niet voor het minste een fooi. Wel moet u er rekening mee houden dat de winkeliers meestal Koerden zijn die iets aggresiever kunnen uitvallen.

Alcohol

Turkije is een Moslimland en bijgevolg wordt alcohol zeer zwaar belast. Daardoor vallen sterke dranken erg duur uit, tot 50€ voor een standaardfles. Bier is duur naar Vlaamse maatstaven, maar dit is nog doenbaar. Het bekendste biermerk is Efes, maar ook andere merken zijn beschikbaar. Wijn is redelijk zeldzaam, men vindt het nagenoeg niet in winkels, en wanneer men de zeldzame fles aantreft is de kwaliteit meestal abominabel. Daartegenover staat dat wijn in restaurants meestal niet duurder is dan elders en hier redelijk goede wijn geschonken wordt. U zal ook merken dat de afkeer van alcohol beperkt blijft tot de zwaardere belasting, de gemiddelde Turk heeft geen enkel probleem een glas mee te drinken.

Water

Het kraanwater in Issara Sarray zou drinkbaar moeten zijn. Toch raad men buitelanders aan het niet te drinken gezien wij er niet aan gewend zouden zijn. Grote 19 liter buidons flessenwater kan u krijgen bij de parkwachter voor slechts 4 TL. U moet uw lege buidons dan wel terug inleveren. Ook de Turken drinken voornamelijk dit flessenwater. Verder kan u wel gewoon afwassen of zwemmen in het water zonder angst te hebben voor darm- of andere infecties.